Jak bezpečně a efektivně ostříhat psí drápy

Stříhání drápů u psů je důležitou součástí péče o Vašeho domácího mazlíčka, protože přispívá k jeho zdraví a pohodlí. Ačkoliv se mnoho majitelů psů může tohoto úkolu obávat, díky našemu průvodci se stane stříhání drápů jednoduchou a bezstresovou rutinou. V tomto článku se dozvíte, jak správně stříhat psům drápky, jaké nástroje jsou k dispozici a jak se vyvarovat nejčastějších chyb.

Psi_drapky_blog_1

Proč je stříhání drápů nezbytné?

Pravidelné stříhání drápů je klíčové pro zdraví Vašeho psa. Příliš dlouhé drápy mohou vést k bolesti, deformacím tlapek a problémům s chůzí. Také mohou poškrábat nábytek nebo podlahy ve Vašem domě. Je proto ideální stříhat drápy, jakmile přesáhnou délku polštářku na tlapce. Obvykle je potřeba tuto péči provádět každé 3-4 týdny, ale u některých psů může být potřeba i častěji. Sledujte chování a délku drápů vašeho psa a přizpůsobte se jeho potřebám.

Psi_drapky_blog_2

Jaké nástroje jsou vhodné pro stříhání drápů?

Existuje několik nástrojů, které lze použít k stříhání drápů u psů, a každý má své výhody a nevýhody. Je důležité vybrat si ten správný nástroj podle Vašich preferencí a temperamentu psa.

  • Nůžky na drápky: Klasické a často používané nástroje, které jsou dostupné v různých variantách. Pro přesné stříhání jsou vhodné zahnuté nebo profesionální nůžky. 
  • Bruska na drápky: Jestliže se necítíte jistě při používání nůžek, elektrická bruska na drápky může být skvělou alternativou. Tato metoda jemně obrousí drápky a minimalizuje riziko poranění. Bruska na psí drápy je obzvláště užitečná pro psy, u kterých se nůžky na psí drápy neosvědčily.
  • Pilník na drápky: Pilník na psí drápy je praktický nástroj pro jemné dolaďování drápů po stříhání. Je ideální pro odstranění ostrých hran a nerovností a je šetrný k povrchu drápů.
  • Kleště na drápy: Kleště představují vynikající nástroj pro přesné a bezpečné ostříhání drápků Vašeho psa. Díky nim se stává stříhání i tvrdších drápků jednodušší, a také získáte lepší přehled o tom, jak ostříhat psovi drápky správně. Tyto kleště zajišťují, že celý proces bude efektivní a pohodlný pro Vás i pro Vašeho čtyřnohého přítele.

Jak stříhat drápky psovi bez zbytečného stresu?

Stříhání drápů může být stresující zážitek pro psa, pokud se neprovádí správně. Několik tipů, jak stříhat psům drápy, aby se pes cítil co nejlépe:

  1. Zvykání psa na manipulaci: Než začnete se stříháním, pomozte psovi zvyknout si na doteky kolem jeho tlapek. Jemné masírování a držení tlapek může pomoci, aby se cítil pohodlně.
  2. Použití vhodných nástrojů: Ať už použijete nůžky na drápky pro psy, brusku, kleště nebo pilník na psí drápy, ujistěte se, že všechny nástroje jsou ostré a v dobrém stavu. Například elektrická bruska na drápky může být preferovanou volbou, pokud se bojíte používat nůžky na drápky pro psy nebo kleště.
  3. Postupujte pomalu a s citem: Stříhejte drápky postupně a začněte s menšími úseky, aby se pes cítil méně vystresovaný. Při používání nůžek buďte opatrní, abyste se vyhnuli střihu příliš blízko živé části drápu.
  4. Dejte si na čas: Pokud je Váš pes nervózní, dělejte pravidelné přestávky a odměňujte ho za klidné chování. To pomůže vytvořit pozitivní asociaci se stříháním drápů a usnadní celý proces.

 Jak_spravne_strihat_psum_drapy_3

Pravidelné stříhání drápů je nezbytné pro péči o Vašeho psa a může se stát snadnou rutinou s těmi správnými nástroji a přístupem. Ať už zvolíte nůžky na psí drápy, kleště, brusku nebo pilník na psí drápy, důležité je vždy dbát na bezpečnost a pohodlí Vašeho mazlíčka. Pravidelnou péčí o drápky předejdete bolestivým problémům a zajistíte, že Váš pes bude mít pohodlnou chůzi. Se správným přístupem a trpělivostí může být stříhání drápů rychlý a příjemný úkol, který přispěje k spokojenému a zdravému životu Vašeho psa.

SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

Potřebujete poradit nebo objednat?