Jak na kunu na půdě

Objevili jste na půdě stopy kuny skalní a hledáte ten nejúčinnější způsob, jak se kuny zbavit? Kuna na půdě dokáže napáchat opravdu nemalé škody, a proto je třeba začít co nejrychleji jednat. Jak ale na tuto chytrou šelmu vyzrát, aby se už na půdu nevrátila?
Kuna na pude jak se ji zbavit

Jak poznat kunu na půdě

Kuna skalní je velice mrštná a proleze i malinkou skulinkou, aby našla teplé přístřeší pro zahnízdění či nějakou potravu. Svojí neohlášenou návštěvou se však rozhodně nebude tajit. Stopy kuny skalní tedy často nemusíte nijak dlouho hledat, poznáte ji totiž celkem snadno podle čtyř základních indicií:

  • Hluk – kuna je noční tvor a tak především v noci uslyšíte na půdě hluk. Kuna si na půdě hledá něco k snědku či objevuje nové úkryty.
  • Trus – kuna skalní si ráda značkuje svůj revír a trus často nechává stále na stejném místě. Kuní trus je podlouhlý a často obsahuje nestrávené kusy potravy jako pecky z potravy.
  • Zápach – kuna za sebou kromě trusu zanechává také výměšky pachových žláz, kterými si značkuje své teritorium.
  • Důkazy poškození – kuna skalní ochutná vše, na co přijde. Pokud si kuna najde škvírku i ve střeše, může se pustit i do její oblíbené střešní izolace, a to již každý hledá ten nejrychlejší způsob, jak se kuny na půdě zbavit.

Kuna na pude 2

Jak se zbavit kuny na půdě

Nejúčinnějším způsobem, jak dostat kunu z půdy, je její odchyt. Jak ale takovou chytrou kunu chytit? Pro tento účel slouží speciální pasti na kuny nebo sklopce na kuny. Sklopec na kuny je v podstatě klec, která má uprostřed nášlapné zařízení. Jakmile na toto zařízení kuna na půdě šlápne, past na kunu se zavře a máte po problému.

Jak sklopec na kunu nastražit

Pokud se chcete kuny na půdě zbavit co nejrychleji, vyberte ideálně oboustrannou past na kuny. Více o výběru správné pasti na kuny najdete v tomto článku. 
Past na kunu dobře omyjte vodou, aby z ní nešel cítit lidský zápach a položte ji v rukavicích na místo, kudy si myslíte, že kuna prochází, kde zanechává trus či kde nejvíce škodí. Kolem pasti na kunu rozmístěte návnadu, aby si kuna získala důvěru a k pasti se nebála přiblížit. Jako návnadu můžete použít čerstvé maso, ryby, uzeniny či vejce. Čím bude návnady aromatičtější, tím spíše kuna na půdě neodolá. Jakmile kuna návnadu sežere, můžete jí umístit přímo do pasti, a čekat, kdy se odchyt kuny zadaří. Sklopec na kuny nezapomeňte po nastražení několikrát za den kontrolovat, aby v něm odchycená kuna nebyla déle, než je třeba.

 

Přejeme Vám hodně úspěchu v boji proti této mazané šelmě!


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?